Verzendkostenvrij vanaf € 75
100% Duitse Lekkernijen
Binnen 1-2 werkdagen geleverd
Minimum Orderwaarde € 15

Typisch Duits Eten #5 - Russischer Zupfkuchen

Typisch Duits Eten #5 - Russischer Zupfkuchen

Russischer Zupfkuchen klinkt niet direct als typisch Duits eten. Misschien is hij ook niet echt typisch Duits, maar in ieder geval heel lekker.

Typisch Duits Eten #5 – Russischer Zupfkuchen

Russischer Zupfkuchen klinkt niet direct als typisch Duits eten. Misschien is hij ook niet echt typisch Duits, maar in ieder geval een koek die mijn moeder sinds ik klein was voor ons heeft gemaakt. Als jullie een keer naar Oost-Thüringen, Saksen of naar Bayern aan de grens naar Tsjechië (Bohemer Woud) komen, zien jullie bijna bij elke bakker heerlijke “bakplaat-koeken” (Blechkuchen).  Iets wat deze regio zo speciaal maakt.

Deze koeken worden meestal direct op een bakplaat gemaakt en bestaan meestal uit een gistdeeg, een korstdeeg of een “sandmassa” (te vinden bij bijv. Madeleines). Bovenop komt dan een of meerdere lagen aan fruit, jam, deegkruimels of andere lekkere dingen. In het algemeen worden Blechkuchen na het bakken gesneden.

Hieronder valt ook onze Russische Zupfkuchen, een lekkere mix van een kwarktaart met chocolade-koek-stukken, en tegelijk een van mijn favorieten – naast Apfelkuchen, Streuselkuchen, Pflaumenkuchen ...

Maar nu genoeg gepraat. Vrij naar het motto: “Weniger reden mehr arbeiten”, gaan wij nu aan de slag. Ik heb hier bewust voor de variant voor een springvorm en met een beetje minder calorieën gekozen. Omdat je zo een beetje meer kan eten en omdat het met een springvorm iets makkelijker is. Voor een Russischen Zupfkuchen hebben jullie nodig:

Ingrediënten

  • 300 gr meel
  • 180 gr suiker
  • 200 gr boter
  • 2 eieren
  • 40 gr cacaopoeder
  • 1 zakje bakpoeder

Voor de vulling:

  • 150 gr suiker
  • 3 eieren
  • 500 gr kwark
  • 200 gr zoete slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 70 gr boter

Nadat jullie alles hebben verzamelt, moeten jullie nu volgende stappen doen:

  1. Meel en bakpoeder in een groot schaal vermengen.
  2. Suiker en de gezeefde cacaopoeder toevoegen.
  3. Boter en eieren daarbij en alles goed doorkneden.
  4. Circa ¼ van het deeg wegzetten en de rest van het deeg in een springvorm plaatsen. De rand hiervan goed uitkleden.

Voor de vulling:

  1. Boter romig kloppen en daarna kwark, zoete slagroom, eieren en alle anderen ingrediënten toevoegen en in een schaal vermengen.
  2. Alles in de springvorm gieten.
  3. Daarna het overige deeg in kleine stukjes plukken (dt. zupfen) en over de vulling verdelen.
  4. Afsluitend de koek voor circa 1 uur bij 180 °C bakken.

Zo makkelijk maken jullie een echte Russische Zupfkuchen voor een verjaardag, een gezellige koffietijd of gewoon als jullie een keer zin in hebben.

Russischer Zupfkuchen

Guten Appetit en tot volgende keer.

Wil je geen artikel meer missen? Dan abonneer ons op FacebookInstagram of Twitter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »