Verzendkostenvrij vanaf € 75
100% Duitse Lekkernijen
Binnen 1-2 werkdagen geleverd
Minimum Orderwaarde € 15

"Alles Bio oder was?" #2

"Alles Bio oder was?" #2

Lees hier het tweede deel van ons "biologische experiment"!

Hallo Genussmenschen,

Leuk dat jullie weer daarbij zijn. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan op: “Alles Bio oder was?” #1. En nu gaat het verder met deel twee.

VOOR MIJZELF

Natuurlijk zullen mensen nu zeggen: “wat maak je jou druk erover? Argentinië is eer weg!” Jaaa, nee ... Argentinië is dichterbij dan jullie denken, of wie houdt niet ook van een lekkere biefstuk uit Argentinië? Of een lekkere biefstuk of plakje ham uit Nederland of Duitsland? Jap klopt, want soja word o. a. verwerkt in dierenvoeding binnen de conventionele landbouw in Europa. Inclusief (misschien) glyfosaat, dat je niet kan afwassen of dood kan koken. Dieren uit biologische landbouw krijgen ook alleen biologische krachtvoer.

En om de paranoia perfect te maken: ook in Nederland word glyfosaat gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens de teelt van tarwe of mais. Vaak een keer voor het zaaien tegen alle onkruiden en soms ook nog een keer direct voor de oogst, zodat de tarweplant dood gaat en de tarwekorrels makkelijker er uitkomen. Dus zal je het jou niet verbazen, dat al 2013 tijdens een Europese onderzoek: vijf van de acht Nederlandse proefpersonen resten van glyfosaat in hun urine hadden.

 

Trekker Roundup

EXPERIMENT ALLES BIO

Al deze dingen zijn voor mij en mijn vriendin redenen om meer biologische en vooral regionale producten te kopen, waarvan wij weten wat de boer gebruikt. Speciaal voor mij die, omdat ik een passie voor bodybuilding en fitnesstraining heb, graag veel eet en hier vooral eiwit was dit wel een kleine uitdaging. Want kan ik  alles wat ik nu eet alles biologisch kopen? Nee, zo rijk ben ik nu ook niet!

Dus heb ik gekeken wat op mijn wekelijkse boodschappenlijst het duurste is. In mijn geval is dat de categorie “eiwit”. Hier heb ik dan gekeken hoeveel ik eigenlijk voor mijn sport nodig heb en hoeveel aan levensmiddelen ik daarvoor moet kopen. Het duurste was altijd het vlees, wat ik van bijna 2 kilo per week op 700 gram per week verminderd heb. Want biologisch eten is voor mij niet geen vlees eten, maar minder en betere vlees van blije dieren.  De rest van mijn vlees intake heb ik vervangen door bio kwark, bio-eieren, bio-melk, tonijn en eiwitpoeder. De laatste twee zijn helaas niet bio omdat ik ze niet biologisch kon vinden of omdat de prijs helaas nog te hoog voor mijn budget was.

Bio Keurmerk

Daarnaast hebben wij nog andere biologische dingen zoals, linzen, bonen, volkorenmeel, rijswafels en groenten gekocht. Speciaal bij groenten is het wel zo dat biologisch niet altijd beter is. Bijvoorbeeld hebben wij een vriendin die een groot bedrijf voor tomaten heeft. Zij gebruiken ook geen chemische gewasbeschermingsmiddelen of zulke dingen, maar hebben hiervoor geen keurmerk aangevraagd, omdat zij anders hun prijzen omhoog moeten zetten. Dus als jullie de mogelijkheid hebben om naar een boer of een groententeelt-bedrijf te rijden, dan doe dat en kijk hoe jullie eten word gemaakt!

Natuurlijk begrijp ik dat veel mensen niet het geld hebben om 100% biologisch boodschappen te doen of altijd het duurste vlees te eten. Maar bij dingen die alleen een paar cent uitmaken denk ik kan iedereen beginnen. Als jullie nu weten zit achter biologisch veel meer dan alleen maar de optiek en de smaak.

Het einde van ons experiment was, dat wij ons doel van een “100% biologische boodschappenlijst” niet hebben gehaald, maar 75% was het wel. Wat ons hieraan echt heeft verbaast is, dat wij in totaal alleen circa € 5 per person meer hebben betaalt dan normaal. Aan het begin dachten wij dat we veel meer zouden betalen, maar na deze resultaten zullen wij proberen nog meer biologische producten te integreren en zijn nu al op zoek naar boeren in ons streek.

Want iets moeten veel meer mensen begrijpen:

“Elk product heeft een prijs, het is alleen de vraag wie hem betaalt!”

Tschüss en tot volgende keer. :)

Wil je geen artikel meer missen? Dan abonneer ons op FacebookInstagram of Twitter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »