Verzendkostenvrij vanaf € 75
100% Duitse Lekkernijen
Binnen 1-2 werkdagen geleverd
Minimum Orderwaarde € 15

"Alles Bio oder was?" #1

"Alles Bio oder was?" #1

Wij nemen jullie mee met een klein “experiment” wat mijn vriendin en ik hebben gedaan, namelijk boodschappen doen met alleen maar biologische producten – of tenminste zo veel als mogelijk! Deel 1: waarom biologisch?

„Alles Bio oder was?“ #1

Hallo Genussmenschen,

vandaag will ik jullie graag meenemen bij een klein “experiment” wat mijn vriendin en ik hebben gedaan, namelijk boodschappen doen met alleen maar biologische producten – of tenminste zo veel als mogelijk!

Ik zelf ben al sinds enkele jaren bezig met sporten en eten; altijd op zoek naar wat goed voor mij is, mijn lichaam en mijn sportieve doelen. Gedurende deze tijd heb ik vaak over biologisch vs. conventionele producten nagedacht, maar mij dan toch steeds door de prijs in de supermarkt laten leiden. Natuurlijk heb ik ook facebook postings van vrienden geliked die tegen dierenmisshandeling en “pro-biologisch” waren. Maar verder heb ik niet gedacht. Ik dacht meer dingen zoals “bio tomaten en conventionele tomaten smaken allemaal het zelfde” of “bio havervlokken zijn toch (optisch) exact het zelfde zoals gewone”. En dat klopt ook, maar achter het woord “biologisch” steekt zo veel meer.

VOOR DE DIEREN

De eerste echte klik kwam tijdens een autorit van mijn ouders in Duitsland terug naar Nederland, toen mijn vriendin haar verveelde en begon te kijken wat eigenlijk achter de sterren van het “beter leven”-keurmerk zit. In de supermarkt zie je alleen de sterren en dan de prijs, maar je begrijpt niet wat er achter staat omdat je jouw beslissing weer bent vergeten zodra je de supermarkt weer uit bent. Mijn vriendin en ik waren erg verbaast over het verschil tussen een “null sterren”-kip en een “twee of drie sterren”-kip. Naast meer ruimte en uitloop naar buiten was het hier meer de transport die ons heeft verbaast. Een twee sterren kip mag 3 uren in de vrachtauto zitten waar een conventionele kip tot 24 uren in een vrachtauto kan zitten.

Bio vs Conventioneel

Nog erger is het bij koeien en vooral bij varkens: “De maximum transportduur voor biggen duurt 6 uur en voor varkens 8 uur. In de gangbare varkenshouderij geldt geen restrictie.”  Dat betekent dat een gewoon varken, erg onder stress en kort voor zijn dood, theoretisch dagen of wekenlang opgesloten mag zijn in een kleine vrachtauto en door half Europa mag rijden. Bij koeien is er tenminste nog een restrictie van 19 en bij kalveren voor 29 uren. Is dat beter? Dat mag je jezelf beantwoorden! Wil je meer weten over de “beter-leven”-keurmerk bezoek dan hun website.

Voor ons is het nu zo dat wij alleen maar nog tenminste 2 sterren rund, varken en kip eten!

VOOR DE NATUUR

De tweede klik die ik persoonlijk kreeg was een film van de Duitse journalist Gaby Weber over het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel “glyfosaat” in Argentinië. Een middel dat in de conventionele landbouw wordt gebruikt en in de biologische landbouw is verboden. Helaas is deze Youtube-Film alleen in het Duits en Spaans beschikbaar, maar er zijn nog heel veel andere films over “Glyphosat” of zijn producent Monsanto. Dat in de conventionele landbouw gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden dat wist ik, en ik wist ook dat er glyfosaat bestaat. Maar ik heb het nooit zo erg bevat en niet geweten dat het zo erg is.

Roundup vs Natuur

De historie van glyfosaat in Argentinië in zijn kort. In 1996 kwam het middel met de naam “Roundup”, in combinatie met genetisch gemodificeerde sojazaden, door Monsanto naar Argentinië. Het idee van Monsanto’s “Technologie Pakket” was sojazaden te verkopen die tegen glyfosaat resistent zijn, zodat bij het besproeien alle anderen planten dood gaan behalve de sojaplanten. Aan het begin was dat nog makkelijk en de boeren gebruikten alleen maar kleine hoeveelheden. Maar inmiddels hebben zich resistenties ontwikkeld, waardoor de soja-boeren steeds meer glyfosaat moesten gebruiken. Het resultaat was, en is nog steeds, dat alle planten, alle natuurlijke organismen, een natuurlijke laag aan humus van meer dan 1 meter en alle dieren die ooit op het land woonden dood gesproeid werden. Een heel erge inmenging in de natuur.

VOOR DE MENS

Maar niet alleen de natuur lijdt onder dit middel, maar ook de mensen die in de landbouw regio's en direct naast het land wonen. Omdat de boeren hun middelen via vliegtuig op het land sproeien en het niet altijd windstil is werden al vele mensen in deze regio's vergiftigd. Ook stegen de gevallen van kanker tijdens deze periode. In sommige plekken lijdt bijna elke tweede persoon aan kanker en vele zwangere vrouwen verliezen hun baby's of krijgen gehandicapte kinderen.

Roundup vs. Mens

Natuurlijk zien de artsen en de overheid in deze regio's geen directe overeenkomst met het gebruik van glyfosaat, want Monsanto is genereus en sponsored nieuwe ambulances, brandweerauto’s en meer. Daarnaast is Monsanto een van de grootste bedrijven ter wereld en probeert al sinds jaren de overheid van Argentinië te beïnvloeden zodat de boeren alleen maar nog de zaden van Monsanto kunnen kopen en geen zaden van hun oogst voor zich mogen houden. Anders zullen zij een boete betalen!

De gewone soja-boeren leven ook goed van de soja-landbouw en negeren dat wat ze doen, omdat het voor hun erg profitabel is. Argentinië is de derde grootste exporteur van soja ter wereld – naar USA en Brazilië! Dus zou het je niet verbazen dat ook hier niemand echt tegen het middel van Monsanto is. Maar de gewone mensen en bewoners binnen de landbouwstreken vechten steeds meer tegen het bedrijf dat vandaag een deel van het Duitse bedrijf Bayer is.

Mensen vs Monsanto

Natuurlijk kan ik hier niet alles 100% uitleggen omdat anders deze blog veel te lang zou worden. Dus wil ik jullie graag aanbevelen zelf een keer over dit thema na te denken. In het tweede deel van "Alles Bio oder was?" ga ik dan verder met ons kleine experiment.

 

Tschüss en tot volgende keer. :)

Wil je geen artikel meer missen? Dan abonneer ons op FacebookInstagram of Twitter.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »